Vanliga frågor

Alla skinnen kommer från får som har levt på gården i Lillehem, alltså 100% svenska skinn! Kolla på videon på ”Om oss”-sidan för att se hur livet på gården ser ut!

Skinnen i butiken kommer framförallt från renrasiga Gotlandsfår och Leicesterfår och vissa skinn är en blandning av Gotlandsfår+Suffolk eller Gotlandsfår+Leicester. Detta anges i produktbeskrivningen för varje skinn. Alla fårraser har sina fördelar och i butiken kan ni se de vackra skinnen som resulterar. 

Skinnen har beredits av Donnia Skinn i Tranås. För mer information om Donnia Skinn se deras hemsida: https://www.donniaskinn.se/

Vilket skinn man ska välja beror helt på vad man tänker använda skinnet till. På Lillehemslamm gör vi ingen skillnad på lammskinn och fårskinn eftersom skillnaderna är förhållandevis små. Vi håller det enkelt, både för er och för oss!

Fåren hos Lillehemslamm är antingen renrasiga Gotlandsfår, renrasiga Leicesterfår eller Korsningsfår. Korsningsfåren kan vara antingen Gotlandsfår+Leicesterfår eller Gotlandsfår+Suffolkfår.

Både renrasiga Gotlandsskinn, Leicesterskinn och korsningsskinn har många användningsområden. De är väldigt fina som inredning i soffan, på sängen eller i stolen. Skinnen kan med fördel användas i barnvagnar där i vissa fall renrasiga Gotlandsskinn eller Leicesterskinn är det bästa alternativet eftersom de är lite lättare att forma i barnvagnen. Korsningsskinn är å sin sida ett bra alternativ när du vill ha ett skinn till din favoritfåtölj. Den tätare ullen ger ett mjukt och bra stöd när du sjunker ner och gör dig redo för ditt favoritprogram!

Letar du efter skinn till dina fyrbenta vänner? Då är det i Bagge-kategorin du ska leta. Här hittar du bekväma skinn som din hund, katt eller annat kommer älska!

Är du specifikt ute efter ett skinn som inredningsdetalj så är det framförallt din möbel och ditt tycke och smak som får avgöra. Det finns mängder med vackra skinn hos Lillehemslamm som passar in i alla möjliga miljöer. Passar ett grått skinn? Eller kanske ett svart eller vitt? Kanske storleken på skinnet eller lockarnas utseende avgör? Möjligheterna är många och det är bara du och din känsla som kan avgöra vilket skinn som är rätt för just dig!

Även om alla skinn är unika så finns det vissa skinn som har det där lilla extra. Letar du efter dessa ska du titta i Guldbagge-kategorin. Där hittar du skinn som av en eller anledning är extra unika. Det kan vara färgtäckningen eller att lockarna är extra långa vilket ger skinnet ett exklusivt utseende och en härlig textur när du drar dina fingrar genom pälsen! 

Alla skinnen är unika, men skillnader i färg, längd på pälsen och mer gör skinnen mer eller mindre ovanliga. Skinnen hos Lillehemslamm har tre kategorier:

  • Bagge. Fina skinn som lämpar sig bäst till hårdare användning t.ex. åt din fyrbenta vän! 
  • Silverbagge. Den mest köpta kategorin. Vackra skinn perfekta i en barnvagn eller som inredningsdetalj i soffan, sängen eller stolen!
  • Guldbagge. Våra mest exklusiva skinn! Den här kategorin är för de som vill ha det absolut bästa!

Använd en roller eller lägg ett lakan under skinnet vid första användning eftersom skinnen torrfäller (nopprar) i början på grund av beredningen.

Notera att alla skinn kan ha små hål i lädret. Det är hål som kan uppstå under beredningen och är en naturlig del av ett berett skinn.

Vissa skinn kan ha lappningar bak på skinnet. Detta är inget du kommer lägga märket till vid användning av skinnet, men ger en möjlighet att ta tillvara så mycket av djuret som möjligt.

Fårskinn är en nautrprodukt som håller i många år om de sköts på rätt sätt.

Alla skinn mår bra av att vädras. Det är bra att hänga ut skinnet vid fuktigt väder så att ullfibrerna öppnar upp sig och smutsen stöts bort. Skaka sedan skinnet.

Om man råkar spilla något på skinnet räcker det oftast att torka av fläcken med en fuktig trasa eller att man tvättar av fläcken för hand med ljummet vatten och eventuellt lite ullschampo.

Behöver skinnet tvättas i maskin så använder man programmet ylletvätt/handtvätt 30 grader med ett tvättmedel för ull och låg centrifugering. Skinnet ska sedan plantorkas och sträckas ut några gånger under torkningstiden för att återfå mjukheten. Tänk på att inte tvätta skinnet för ofta eftersom varje tvätt ger ett slitage på skinnet.

Långhåriga skinn går ej att tvätta i tvättmaskinen, men fläckar går bra att tvätta av för hand.

I kassan kan du betala med betalkort.

Standardköpvillkor i Sverige gäller. De detaljerade villkoren hittar du här.

Det är fri frakt inom Sverige. Efter mottagen beställning kommer det korrekta skinnet paketeras och skickas med PostNord inom 24h. Efter det tar det vanligtvis 1-3 arbetsdagar för paketet att nå dig någonstans i Sverige!

Bor du i ett annat land så hör dig till oss innan du lägger en beställning så hittar vi en lösning på hur skinnet kan fraktas. 

Mer information om frakt hittar du i våra köpvillkor här.

Vi följer svenska lagar och regler och följer GDPR. Hela vår integritetspolicy hittar du här.

Varukorg

Vi använder kakor för analys, marknadsföring och för att förbättra vår site. Du kan läsa mer om cookies i vår integritetspolicy.